Aikainen lintu nappaa myös matikkamadon


10.1.2018

Eilen minulta kysyttiin, kuinka aikaisin voi lapsen matemaattista ajattelua kehittää. Onko mahdollista, että jo kaksivuotias hyötyisi näistä harjoitteista?


Kyllä on!


Itse asiassa aloittaisin jo paljon aikaisemmin.


Lapsen matemaattinen ajattelu alkaa kehittyä jo ennen syntymää. Lapsella on syntyessään alkeellinen kyky erottaa enemmän tai vähemmän.


Kielten opiskelu voi alkaa jo kohdussa ja vanhemmat voivat tukea kielten omaksumista jopa ennen syntymää. Samoin kuin musiikkikasvatus on hyvä aloittaa ajoissa. Vauva voi kuunnella musiikkia loppuraskauden aikana jo kohdussa.


Matemaattisen ajattelun kehittämiseen jo sikiöaikana en ole löytänyt välineitä, eikä vielä ihan vastasyntyneenkään kanssa oikein harjoittelu onnistu. Kuitenkin


matemaattinen ajattelu kehittyy kehon hahmottamisen kautta!


Vastasyntynyt ei vielä tiedä, kuka tai mikä hän on. Hän ei ymmärrä olevansa erillinen henkilö, eikä ainakaan hahmota omaa itseään jonkin muotoisena kokonaisuutena. Vauva aloittaa pitkän kehityskaaren ymmärtääkseen, että äiti on erillinen henkilö ja että vauvalla itsellään on keho, jossa on neljä raajaa, pää jne. Tämä prosessi on kuitenkin matemaattisen ajattelun kehityksen kannalta tärkeä.


Matematiikan oppimisvaikeuksiin liittyy usein kehon hahmottamisen hankaluus ja motorinen kömpelyys.


Näitä asioita voit alkaa harjoitella jo ihan pienen vauvan kanssa. Vauvan kehon koskettelu, siveleminen ja helliminen ovat mitä parhaita tuntoaistin herättelijöitä ja siten rakentavat pikkuhiljaa kuvaa kehosta. Kun lapsi lähtee liikkeelle, anna hänen liikkua paljon ja erilaisissa ympäristöissä. Anna vauvan tutkia maailmaa, tuntea, haistella maistella, kuunnella ja katsella. Kokemukset kehittävät oman minän hahmottamista, sitten tilan ja ympäristön hahmottamista ja viimein matemaattista ajattelua.


Yhteiset liikunnalliset harrastukset ensimmäisen vauvavuoden aikana kehittävät yhtä lailla vauvaa, vaikka tavoitteena on usein äidin kiinteytyminen takaisin vanhoihin mittoihin. Vauvaa pyöritellään, keinutellaan ja annetaan monenlaista kehossa tuntuvaa kokemusta. Vähän kevyemmin edetään vauvamuskareissa, mutta niissäkin oppii paljon laululeikkejä, joissa kehon liikkeillä lisätään kehon tuntemusta ja motoriikkaa.


Yhteinen harrastus on yhteistä tiivistä vuorovaikutusta. Vauva janoaa huomiota ja kehittyy tasapainoiseksi ja onnelliseksi kun sitä saa. Vauva oppii maailmasta ja sosiaalisuudesta vuorovaikutuksessa vanhemman kanssa. Jopa aivot kehittyvät hellyydestä ja koskettelusta.


Kannattaa siis aloittaa ajoissa!