Palapeli on meille kaikille tuttu ja kaikki me olemme niitä tehneet, jotkut vielä aikuisenakin. Silti emme tule ajatelleeksi, kuinka tärkeitä ne ovat lapsen kehitykselle myös matemaattinen ajattelu kehittyy palapelien myötä. Ne kehittävät lapsen taitoja yllättävän monipuolisesti.
Tässä tekstissä kerron
- Miksi lapselle kannattaa tarjota paljon ja monenlaisia palapelejä
- Minkälaiset palapelit kehittävät parhaiten
- Miksi ’oikeita’ palapelejä kun virtuaalisiakin on
Palapelit ovat tärkeä osa matemaattisen ajattelun kehittymistä, koska niiden avulla kehittyy
- hahmottaminen
- looginen päättely
- erilaisten muotojen tunnistaminen ja yhteensovittaminen
Lisäksi palapeliä rakennellessa harjaantuu
- käden ja silmän yhteistyö
- ongelmanratkaisutaidot
- itsetunto
- yhdessä tehden myös sosiaaliset taidot ja ryhmätyötaidot
Palapelit koostuvat kuvista, jotka pitäisi saada koottua asettelemalla ne oikeille paikoille. Jotta tämä onnistuisi, täytyy lapsen hahmottaa kokonaisuus ja mistä se koostuu, minkälaisia osia mistäkin kohdasta puuttuu ja miten ne sinne asetellaan. Näin hahmottamisen lisäksi kehittyy loogisten päätelmien tekeminen. Taito nähdä, minkälaiset muodot täydentävät toisiaan, hahmottuu ja harjaantuu palapelien myötä.
Kun lapsi etsii oikeaa palaa ja asettaa niitä paikalleen, harjaantuu käden ja silmän yhteistyö sekä hienomotoriikka. Lapsi tutkii paloja ja sovittaa niitä toisiinsa ja harjaannuttaa työmuistiaan muistamalla, mikä ei sopinut tähän, mitä palaa jo kokeilin. Myös keskittyminen kehittyy, kun palapeli haastaa yrittämään ja lapselle syntyy halu onnistua. Kun työ on sitten saatu päätökseen, voi olla tyytyväinen itseensä — minä onnistuin! Itsetunto kasvaa ja käsitys siitä, että työskentelemällä ja yrittämällä saa aikaiseksi ja onnistuu lopulta. Palapelit ovatkin oivallisia esimerkkejä valmiiksi tulevasta työstä.
Yksi tärkeimmistä opeista, joita lapsellesi voit antaa, onkin, että vain tekemällä ja yrittämällä menestyy!
Kun palapelejä pohditaan yhdessä kavereiden kanssa, kehittyvät sosiaaliset taidot ja niin tarpeelliset yhdessä tekemisen taidot.
Palapelien maailma on moninainen ja onkin vaikea tietää, minkälaisia palapelejä lapselleen hankkisi. Jokainen kehittyy näissä taidoissa omaan tahtiinsa. Kasvattajan tehtävänä on järjestää sopivan haasteellisia, mutta kuitenkin palkitsevia palapelejä. Niiden kuva ja värimaailman täytyy olla lasta houkuttelevia. Tämäkin on yksilöllistä ja tunnet oman lapsesi parhaiten ja tiedät, mikä häntä kiinnostaa.
Ihan pikkuiselle voi antaa palapelin, jossa puisia osia astellaan kehykseen, jossa on näiden osien muotoiset aukot ja aluksi jokaisessa osassa on nuppi, josta voi ottaa kiinni. Nuppi helpottaa motorista suoritusta.
Aluksi kannattaa pysyä puisissa palapeleissä niiden kestävyyden takia. Kun motoriikka ei ole vielä vahva, eivät heikommat palaset välttämättä kestä kovaa käsittelyä.
Palapelejä löytyy ihan perinteisten mallien lisäksi kuutioina, joiden jokaiselta sivulta koostuu eri palapeli ja kun taidot karttuvat, on tarjolla myös kolmiulotteisia koottavia. Olennaista on pysyä kuulolla lapsen taitotason ja mielenkiinnon suhteen niin, että uudet palapelit jaksavat innostaa.
Jos into kuitenkin lopahtaa, tehkää palapelejä yhdessä niin, että luot tilanteesta mukavan ja annat kaiken huomiosi lapselle. Silloin niiden kokoamiseen liittyy positiiviset mielikuvat, jotka saattavat innostaa lasta välillä tekemään niitä itsekseenkin. Voit myös tehdä palapelilistan. Kuvaat palapelit kuvina listan laitaan ja aina kun ko. palapeli on tehty, saa kuvan viereen liimata tarran.
Virtuaalisia palapelejä on netti pullollaan, jopa sellaisia, joissa saat omasta kuvasta palapelin. Ne eivät kuitenkaan koskaan korvaa lapselle sitä elämystä, minkä oikeista, kädessä pideltävistä palasista koottu peli tarjoaa. Ne eivät kehitä motoriikkaa ja se juuri onkin nykylasten ongelma. Liika pädin tuijottelu on johtanut jopa kynäotteen puuttumiseen, kun koulu alkaa. Toiseksi lapsi ajattelee konkreettisesti ja kokee maailmaa konkretian kautta. Myös palapelin on hyvä olla konkreettisista palasista koostuva. Erilaiset muodot hahmottuvat ja sisäistyvät parhaiten, kun nähdyn vahvistamiseksi ne voi tuntea omissa käsissään ja sormissaan.
Oikeat konkreettiset palapelit kehittävät lasta monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti. Niitä kannattaa tehdä paljon erilaisia ja samaa voi tehdä monta kertaa uudestaan. Hanki lapselle palapelejä, vaihda niitä tuttavapiirissä ja vaikka askartele itse korteista ja kuvista.
Kaupallisena yhteistyönä vinkkaan ihanaan verkkokauppaan, Sadun Puotiin, josta löytyy palapelejä jokaiseen ikätasoon. Nyt blogin lukijoille ‑20% koodilla OPPIDOO!
Miten teillä kierrätetään leluja ja pelejä? Kerro parhaat vinkkisi.